Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Διατροφικές συμβουλές ώστε να απολαύστε το γιορτινό τραπέζι και να μην πάρετε ούτε ένα κιλό

galopoula
Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους τα Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες σας. Σας δίνουμε διατροφικές συμβουλές ώστε να απολαύστε το γιορτινό τραπέζι με μέτρο στο φαγητό και το ποτό.
Σιγουρευτείτε ότι δεν πηγαίνετε στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι. Κρατείστε μια ισορροπία και μην μπείτε στην λογική να μην τρώτε όλη μέρα για να απολαύσετε το βραδινό γεύμα. Μη παραλείπετε τα υπόλοιπα γεύματα! Καταναλώστε κανονικά το πρωινό σας, τα δύο ενδιάμεσα σνακς (φρούτα, χυμούς, μπάρες) και φτιάξτε το μεσημέρι της παραμονής άφθονη σαλάτα με τυρί ή αυγό, έτσι ώστε να μη φτάσετε στο γιορτινό τραπέζι νηστικοί. Παραμείνετε πιστοί στον κανόνα πιάτο! Στο γιορτινό τραπέζι γεμίστε το πιάτο σας με άφθονη ποικιλία λαχανικών, μία μερίδα κρέας και 2 κουτ.σούπας ρύζι ή πατάτες ή 2 φέτες ψωμί, μη τσιμπολογείτε από τον μπουφέ. Φτιάξτε ένα πιάτο εξ αρχής και αρκεστείτε σε αυτό. Μη μπείτε στη λογική να μη φάτε όλη μέρα για να απολαύσετε το γιορτινό δείπνο, είναι λάθος.
Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Πριν από οτιδήποτε άλλο βάλτε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.
Σηκωθείτε από το γιορτινό τραπέζι λίγο πριν χορτάσετε. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή και απολαμβάνοντας το φαγητό και την παρέα σας.
Αφαιρέστε την πέτσα από τη γαλοπούλα και γλιτώστε αρκετές θερμίδες. Αν προτιμάτε τη γαλοπούλα γεμιστή, τότε η γέμιση φροντίστε να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά.
Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι 2% με κομματάκια φρούτων είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
Αποφύγετε τις παχύρρευστες σάλτσες, με τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος και τις μεγάλες ποσότητες τηγανητών τροφίμων.
Αποφύγετε τα κίτρινα τυριά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε τις light εκδοχές τους ή ακόμη καλύτερα ανθότυρο.
Χρησιμοποιείστε μικρότερο πιάτο και μαχαιροπίρουνα. Σερβίρετε την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε στο πιάτο σας, ώστε να έχετε συναίσθηση της ποσότητας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα από τα πιάτα του τραπεζιού..
Το μελομακάρονο δίνει τις λιγότερες θερμίδες , ακολουθεί η δίπλα και ο κουραμπιές, σε αντίθεση με γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά, όπως πάστες, γλυκά με κρέμες κτλ. Περιοριστείτε στο τριήμερο των Χριστουγέννων και μη συνεχίσετε να καταναλώνετε όλη την εβδομάδα.
Φροντίστε να πιείτε αρκετό νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, κάτι που θα σας δώσει μια αίσθηση κορεσμού. Πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της ημέρα, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια.
Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν πιείτε, προτιμήστε κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες ή μπύρα. Εναλλακτικά συνδυάστε το ποτό σας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
Πηγή: life2day.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου