Πώς η στοματική σας υγεία επηρεάζει τη γενικότερη υγεία και ευεξία σας
Άρθρο του δρος Μέρκολα
Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
Χιλιάδες μελέτες έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγεία με τις συστηματικές νόσους. Η φλεγμονή είναι γνωστό ότι προκαλεί ασθένειες ενώ η ουλίτιδα και άλλες παθήσεις του στόματος προκαλούν χρόνιες μικρές φλεγμονές στον οργανισμό.
Ο δρ Curatola εξηγεί: «Αυτή η φλεγμονή έχει ιδιαίτερα βλαβερές συνέπειες σχεδόν σε κάθε βασικό όργανο του σώματος. Μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη».

Η προχωρημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ως και 10 φορές. Σύμφωνα με τον δρα Curatola, η καρδιακή προσβολή που οφείλεται σε περιοδοντική νόσο 9 στις 10 φορές αποβαίνει θανατηφόρα.
Επίσης, υπάρχει 700% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με περιοδοντική νόσο, ως αποτέλεσμα της φλεγμονής από τη μη ισορροπημένη μικροχλωρίδα στο στόμα. Ίσως όμως αναρωτιέστε πώς η μικροχλωρίδα του στóµατος προκαλεί φλεγμονή.
Όταν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα μπαίνουν στο κυκλοφορικό σύστημα, αναγκάζουν το συκώτι να απελευθερώσει την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα.
Ο δρ Curatola αναφέρει τα εξής: «Υπάρχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση. Όπως είπα, το στόμα αποτελεί την πύλη για την καλή κατάσταση του σώματος. Αυτή είναι μια αντίληψη ευρέως αποδεκτή πλέον σήμερα».
Το διεθνές δίκτυο οδοντιατρικών υπηρεσιών «Rejuvenation Dentistry» ιδρύθηκε από τον δρα Curatola το 2006 με σκοπό να αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική άσκηση της οδοντιατρικής. Εκεί αναγνωρίζεται το γεγονός ότι οι οδοντίατροι βλέπουν ασθενείς πιο συχνά συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα επαγγέλματα του τομέα υγείας και αυτό μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μελλοντικά.
«Οι ασθενείς έρχονται τακτικά για εξετάσεις και καθαρισμούς. Και εμείς πρέπει να κάνουμε έλεγχο…από το στόμα, μπορούμε να διαγνώσουμε μια σειρά από συστηματικές νόσους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μέχρι και το 80% των συστηματικών νόσων έχουν εκδηλώσεις στο στόμα, όπως τα προβλήματα στο αίμα, ακόμη και η λευχαιμία, ο διαβήτης, καθώς και άλλοι μύκητες και βακτήρια τα οποία έχουν επιπτώσεις», προσθέτει ο δρ Curatola.

Η σημασία του στοματικού μικροβιώματος

Αναπόσπαστο μέρος της στοματικής υγείας αποτελεί το στοματικό μικροβίωμα. Η επίτευξη της στοματικής υγείας είναι σημαντική για την εξισορρόπηση των βακτηρίων στο στόμα. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση που κυριαρχεί, τα στοματικά διαλύματα που έχουν σχεδιαστεί για να «σκοτώνουν τα βλαβερά βακτήρια» στην πραγματικότητα κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό.
Το στοματικό μικροβίωμα παρ’ όλο που συνδέεται με το μικροβίωμα του εντέρου είναι ξεχωριστό. Το πιο σημαντικό, περιέχει προστατευτικά συστατικά που μας προστατεύουν από θανατηφόρους ιούς και βακτήρια του περιβάλλοντος. Η δεύτερη λειτουργία του είναι η συμβολή του στην αρχή της πέψης.
Ο δρ Curatola μας εξηγεί: «Το στοματικό μικροβίωμα αποτελεί βασικό συστατικό του συστήματος των σιελογόνων αδένων. Βοηθά στην πέψη και παράγει ακόμη και βιταμίνες. Ψάχνουμε τρόπους για να ενισχύσουμε την ομοιόσταση του στοματικού μικροβιώματος.
Όταν το πετύχουμε αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα, τόσο εκπληκτικά όσο το γεγονός ότι δεν θα κολλήσετε γρίπη τον χειμώνα…η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας η οποία ξεκινά από το στόμα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα προβιοτικά δεν έχουν επίδραση στο στόμα κι έτσι το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη ωφέλιμων μικροβίων. Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να σταματήσετε να εξολοθρεύετε τα μικρόβια στο στόμα σας.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επαναπροσδιορίστηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανθρώπινης Μικροβιοσύνθεσης (Human Microbiome Project) το 2002. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θεωρούνται πλέον τα μικρόβια που διαθέτουμε φυσιολογικά αλλά που έχουν χάσει την ισορροπία τους.
Όταν δέχονται κάποια μορφή «επίθεσης», προβάλλουν αντίσταση και διαφοροποιούνται…αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι τα ίδια βακτήρια που μας κρατούν στη ζωή μπορούν να μετατραπούν σε παθογόνα όταν διαταραχθεί η ισορροπία τους. Ήδη κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την απομάκρυνση των παρασιτοκτόνων, κι εννοώ ακόμα και τα φυσικά παρασιτοκτόνα. Δεν είναι μόνο η τρικλοζάνη, η χλωροεξιδίνη και όλα τα άλλα παρόμοια χημικά, αλλά και το έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο ιερού βασιλικού, το έλαιο ρίγανης και άλλα αντιμικροβιακά έλαια, ακόμα κι αν πρόκειται για βότανα, τα οποία έχουν ισχυρή αρνητική επίδραση στο στοματικό μικροβίωμα.
Δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο στόμα η «στρατηγική της καμένης γης» στα βακτήρια ελπίζοντας ότι έτσι θα επανέλθουν τα ωφέλιμα βακτήρια.
Στην έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι τα ωφέλιμα βακτήρια είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσουν ένα υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα όταν τα διαταράσσετε ή τα αφυδατώνετε με προϊόντα που έχουν βάση το οινόπνευμα».

Στοματοπλύσεις με έλαιο καρύδας

Οι κλινικές και πειραματικές έρευνες του δρος Curatola τα τελευταία 30 χρόνια έδειξαν ότι οι περισσότερες οδοντόκρεμες θα πρέπει να αποφεύγονται. Ως υποκατάστατο, θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής καθώς κι ένα καλό ξέπλυμα του στόματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το στοματικό μικροβίωμα. Επίσης, συστήνει στοματοπλύσεις με έλαιο καρύδας σημειώνοντας ότι: «Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα και δεν κάνετε καλή διατροφή, το έλαιο καρύδας είναι μια πολύ καλή λύση».
Το έλαιο καρύδας διαθέτει λιπόφιλη δράση συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη του βλαβερού βιοφίλμ από τα δόντια σας. Ενώ λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό, δεν προκαλεί τη ζημιά που προκαλούν τα χημικά καθαριστικά. Το έλαιο καρύδας περιέχει επίσης μια σειρά από πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που βοηθούν την ενίσχυση της στοματικής υγείας. Μια άλλη συμβουλή: αν θέλετε να ξεπλένετε το στόμα σας με πιο υγιεινό τρόπο, ο δρ Curatola προτείνει ξέπλυμα με αλάτι Ιμαλαΐων διαλυμένο σε νερό, καθώς περιέχει πάνω από 85 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία. Όπως ανέφερα νωρίτερα, προσωπικά έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ έλαιο καρύδας και τώρα χρησιμοποιώ λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η βελτίωση της διατροφής αποτελεί το κλειδί για τη στοματική υγεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα προβιοτικά δεν έχουν άμεση επίδραση στο στοματικό μικροβίωμα, η φροντίδα της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να επιφέρει μεγάλη διαφορά στη στοματική υγεία. Παλαιότερα είχα σοβαρά προβλήματα με την οδοντική πλάκα και ήταν αναγκαίο να κάνω πολύ συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μόλις όμως άρχισα να προσθέτω στη διατροφή μου λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, η συσσώρευση πλάκας μειώθηκε δραματικά.
Ο δρ Curatola μας υπενθυμίζει τα εξής: «Πρέπει να φροντίζετε την ισορροπία του στόματος. Προσπαθήστε να καταναλώνετε βιολογικά τρόφιμα. Μακάρι να το έκαναν όλοι αυτό. Ο τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή αλκαλικής, αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες που είναι φλεγμονώδεις, όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και άλλοι που διαφέρουν από άτομο σε άτομο».
Εκτός από την αλκαλοποιητική, αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη διατροφή, ο δρ Curatola συνιστά την αποφυγή καθαριστικών, όπως τις οδοντόπαστες, καθώς και αντιβακτηριακά και στοματικά διαλύματα με βάση την αλκοόλη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το στόμα μας είναι ένα όργανο που προστατεύει το σώμα μας από τις επικίνδυνες μολύνσεις και ασθένειες με την προϋπόθεση ότι θα το φροντίζουμε αρκετά ώστε να λειτουργεί σωστά.
Ο Δρ Curatola ειδικεύεται στη βιολογική και αναγεννητική οδοντιατρική.
 
Το παρόν αποτελεί απόσπασμα του άρθρου που θα βρείτε στον δικτυακό τόπο articles.mercola.com