Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Η θλίψη των γιορτών. Βρίσκοντας το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων…

thlipsi xristougennon sΥπάρχει μια λεπτή γραμμή στην ψυχολογία των ανθρώπων που διαχωρίζει τη μία συναισθηματική κατάσταση από την άλλη, καθώς και περίοδοι στις ζωές μας, οι οποίες θεωρούνται πιο έντονες και φορτισμένες συναισθηματικά, όπως είναι και η περίοδος των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα στατιστικά θεωρούνται η περίοδος του έτους, κατά την οποία μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εμφανίζουν τάσεις θλίψης ή, ακόμη και κατάθλιψης. Η επιβαρυμένη συναισθηματική φόρτιση συχνά οδηγεί και σε αυτοκτονικές τάσεις, με τόσο υψηλά ποσοστά τον μήνα Δεκέμβριο, που θεωρούνται έως και τα υψηλότερα όλου του έτους.  
Η θλίψη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πραγματικές ή συναισθηματικές απώλειες, επαγγελματικές ή προσωπικές αποτυχίες και άλλες καταστάσεις. Το συναίσθημα της μοναξιάς, ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, εκείνες τις ημέρες μπορούν να μας κάνουν ακόμη περισσότερο επιρρεπείς σε μια καταθλιπτική «βουτιά» στον εαυτό μας και ιδιαίτερα όταν ο περίγυρός μας βιώνει μια αισιόδοξη, γιορτινή και πιο ήρεμη περίοδο.
Παρακάτω, ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές προκειμένου να σας βοηθήσουν να βρείτε και πάλι έναν «οδηγό» στην προσπάθεια εντοπισμού του χαμένου… πνεύματος των Χριστουγέννων.
1. Κρατήστε χαμηλά τις προσδοκίες σας. Παραδοσιακά, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες προσδοκίες για την εικόνα που «είθισται» να έχουμε κατά την περίοδο των εορτών, το πώς συνηθίζουμε να φερόμαστε και τι δραστηριότητες θα «πρέπει» να ακολουθούμε. Κανείς όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να συμβαδίζει αναγκαστικά με τα ανωτέρω, αν ο ίδιος δεν αισθάνεται ότι το επιθυμεί πραγματικά. Προσπαθήστε να μην θέτετε μεγαλύτερες προσδοκίες, από όσες μπορείτε να αντεπεξέλθετε, πάντα με γνώμονα τη δική σας ψυχική ασφάλεια.
2. Επιλέξτε φέτος κάτι διαφορετικό. Οι επαναληπτικές συνήθειες, τις οποίες πολλοί ακολουθούν κατά τη διάρκεια των εορτών, εξουθενώνουν συχνά τον οργανισμό, καθώς στερούνται ενδιαφέροντος και ποικιλίας. Όταν αισθάνεστε ότι σας καταβάλλει η ρουτίνα, επιλέξτε να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό. Μια εναλλακτική δραστηριότητα θα σας αναζωογονήσει, προσφέροντάς σας νέες προοπτικές σκέψης.
3. Κάντε έναν προϋπολογισμό στα χρήματά σας. Η οικονομική δυσχέρεια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό παράγοντα θλίψης στις γιορτές, καθώς μας κάνει ευάλωτους στην απόφαση, ή όχι, μιας αγοράς ή μιας δραστηριότητας. Ένας σωστός προϋπολογισμός των οικονομικών θα περιορίσει το άγχος, καθώς θα σας υποδείξει τα χρηματικά σας όρια. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά.
4. Αφήστε στην άκρη τις ασήμαντες λεπτομέρειες. Οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι εμπλουτισμένες από μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες συχνά μας δημιουργούν ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρουμε κι εμείς να φανούμε αντάξιοί τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το τέλειο γιορτινό δείπνο, ώστε να προσθέσει κάτι περισσότερο στο εορταστικό πνεύμα των ημερών ή να κάνει τους γύρω σας να σας «αγκαλιάσουν» περισσότερο. Σημασία έχει να αισθάνεστε εσείς ότι η προσπάθειά σας αντικατοπτρίζει εκείνο που επιθυμούσατε, με βάση πάντα τα δεδομένα που έχετε να διαχειριστείτε. Μην μπαίνετε σε μονοπάτια άλλων, διότι ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός και εκφράζει την δική του «τελειότητα», με τον μοναδικό του τρόπο.
5. Γίνετε εθελοντές. Η περίοδος των εορτών είναι σίγουρα μια ευκαιρία να αναδείξετε κρυμμένες πτυχές του εαυτού σας, οι οποίες είχαν καταπιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Αναζητήστε διεξόδους στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία και αφήστε τον εαυτό σας να συνεισφέρει με πράξεις ευγένειας προς τους περισσότερο αδύναμους συνανθρώπους μας. Η κοινωνική προσφορά είναι ένα δυνατό συναίσθημα, το οποίο κινητοποιήσει σώμα και πνεύμα και μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη χαμένη σας ελπίδα.
6. Μιλήστε με έναν ειδικό για τα συναισθήματά σας. Η συζήτηση με τα κοντινά σας πρόσωπα μπορεί να ελαφρύνει λίγο τη σκέψη σας, αλλά ίσως να μην είναι αρκετή για να απαλύνει τη θλίψη που τυχόν αισθάνεστε. Μια προσέγγιση από έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να «τακτοποιήσετε» σε έναν πρώτο βαθμό τον συναισθηματικό σας κόσμο και αυτό, αποτελεί το πρώτο βήμα για την διέξοδο από την ψυχική σας φόρτιση. Αν νιώθετε την ανάγκη μιας επαγγελματικής συμβουλής, δώστε της την απαραίτητη σημασία και στη συνέχεια, αναζητήστε τη βοήθεια που χρειάζεστε, κάνοντας το δικό σας δώρο στον εαυτό σας αυτές τις γιορτές.
Τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδος για κάποιους, καθώς η θλίψη των εορτών μπορεί να οδηγήσει σε πολύπλοκες και δυσάρεστες σκέψεις και πράξεις. Όμως αξίζει να θυμόμαστε ότι η λύση βρίσκεται μέσα μας και αρκεί να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, χωρίς περιττές «ταμπέλες», ώστε να μπορέσουμε να δούμε καθαρά τον δρόμο με τις απαντήσεις..
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου