9 μπαχαρικά που μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 30%
Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα, τα μπαχαρικά και τα βότανα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων του αίματος.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition Today» αναλύει τις μεταβολικές επιδράσεις των βοτάνων και των καρυκευμάτων – με ιδιαίτερη έμφαση στα πιθανά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα των συστατικών που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να προσθέσουν γεύση στα τρόφιμα – προτού ελεγχθεί αν τα γεύματα που περιέχουν μπαχαρικά διαθέτουν λειτουργικά οφέλη.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια Sheila West από το Πεν Στέιτ, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων αυξάνονται μετά την κατανάλωση γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν όμως το γεύμα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό μείγμα μπαχαρικών, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώνονται κατά 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός γεύματος χωρίς το μείγμα. Στα καρυκεύματα περιλαμβάνονται:
Οι επιστήμονες εξηγούν: «Οι επιδράσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων στον μεταβολισμό και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους σε σύγκριση με την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό χώρο για μελλοντικές έρευνες δεδομένης της σημασίας για τη δημόσια υγεία όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο».
Η καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων κουρκουμίνης μεμονωμένα σε συνδυασμό με διατροφή και γυμναστική είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μείωση κατά 60% των επιπέδων τριγλυκεριδίων.
Η West αναφέρει: «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες καθημερινά. Η προσθήκη αντιοξειδωτικών μπαχαρικών ίσως αποτελεί έναν τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση».
Η West και οι συνεργάτες της πραγματοποιούν περαιτέρω έρευνα στην οποία θα παρακολουθούνται οι συμμετέχοντες για 8 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με αντιοξειδωτικό μείγμα καρυκευμάτων προκειμένου να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει με το λίπος: «Αν το λίπος δεν απορροφάται από τον οργανισμό όταν στο γεύμα περιλαμβάνονται μπαχαρικά, μπορεί αντιθέτως να αποβάλλεται. Θα εξετάσουμε αν τα μπαχαρικά επηρεάζουν το πόσο γρήγορα το γεύμα επεξεργάζεται από το πεπτικό σύστημα».

Λεπτομέρειες της μελέτης

Στη μελέτη, η West και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν την αρχική έρευνά τους μετά την εξέταση της βιβλιογραφίας που αποδείκνυε ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη σε άτομα με διαβήτη, ενώ το σκόρδο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερίνης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η ομάδα ετοίμασε γεύματα για 6 άντρες ηλικίας 30 ως 65 ετών που ήταν υπέρβαροι αλλά κατά τα άλλα υγιείς σε 2 διαφορετικές ημέρες. Τα γεύματα ήταν όμοια και αποτελούνταν από κοτόπουλο, ψωμί και μπισκότα για επιδόρπιο εκτός από το ότι οι ερευνητές πρόσθεσαν 2 κουταλιές από μείγμα καρυκευμάτων στο γεύμα δοκιμής.
Τα καρυκεύματα περιελάμβαναν σκόνη σκόρδου, δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, γαρύφαλλο, πάπρικα, κουρκούμη, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια η West και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 3 ώρες μετά από κάθε γεύμα κι έκαναν αιμοληψία κάθε 30 λεπτά.
Η αντιοξειδωτική δράση στο αίμα αυξήθηκε κατά 13% αφότου οι άντρες κατανάλωσαν το γεύμα δοκιμής σε σύγκριση με το γεύμα ελέγχου, πράγμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Η προσθήκη μπαχαρικών και βοτάνων στο γεύμα δοκιμής μείωσε επίσης σημαντικά την αντίδραση στη μεταγευματική ινσουλίνη κατά 21% και τα τριγλυκερίδια κατά 31%, όπως έδειξε η ολική χοληστερίνη στο αίμα, ενώ η HDL χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης δεν επηρεάστηκαν.
Οι επιστήμονες σημειώνουν: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένα μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της μεταγευματικής ινσουλίνης και των τριγλυκεριδίων ύστερα από την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε λιπαρά ενισχύοντας παράλληλα την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος».