Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

6 τρόποι- έκπληξη για να ξαναχρησιμοποιήσετε το κατακάθι του καφέ


Έχετε απολαύσει το καφεδάκι σας - ελληνικός, γαλλικός, espresso - και είστε έτοιμοι να πλύνετε το φλιτζάνι και να πετάξετε το φίλτρο. Σταματήστε όπως είστε, γιατί βρήκαμε στο click@Life 6 πρακτικούς τρόπους- έκπληξη για να ξαναχρησιμοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει από τον καφέ σας.


Τομέας …ομορφιάΤο κατακάθι του καφέ είναι ιδανικό για το δέρμα σας, ειδικά όταν το αναμείξετε με ένα αβγό και το αφήσετε για λίγα λεπτά στο πρόσωπό σας. Επίσης, οι …εναπομείναντες κόκκοι του καφέ ενδείκνυνται για μασάζ στο πρόσωπο, το οποίο θα δείτε στη συνέχεια ότι θα αποκτήσει μία μοναδική λάμψη ενώ αν χρησιμοποιήσετε το κατακάθι στα μαλλιά σας, αφού τα λούσετε με σαμπουάν και πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα μαλλιών, θα δείτε το χρώμα σας να παίρνει μια φυσική λάμψη. Προσοχή, αποφύγετέ το αν τα μαλλιά σας είναι ξανθά (στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε χαμομήλι, αλλά αυτό, θα επανέλθουμε σε άλλο …επεισόδιο του click@Life).

Τέλος, ιδιαίτερα για τις κυρίες, το κατακάθι του καφέ είναι ιδανική λύση κατά της κυτταρίτιδας. Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με μισή κούπα κατακάθι και τοποθετήστε το μείγμα στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα. Τυλίξτε την περιοχή με μεμβράνη μαγειρέματος και αφήστε το για λίγα λεπτά να δράσει. Αφαιρέστε το μείγμα με νερό και επαναλάβατε το ίδιο δυο-τρεις φορές την εβδομάδα για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για δύσκολους λεκέδεςΑν τα υπολείμματα του καφέ σας φαίνονται…βρόμικα, απατάσθε. Είναι ιδανικό καθαριστικό για επίμονους και λιπαρούς λεκέδες, που έχουν απομείνει στα κουζινικά σας σκεύη. Αναμείξτε λίγο ζεστό νερό με το κατακάθι και τρίψτε με μία βούρτσα ή σφουγγάρι το επίμαχο σημείο. Τα υπολείμματα του καφέ είναι τραχιά και όξινα και προσφέρουν την πολυπόθητη γυαλάδα στα σκεύη σας. Απλά βεβαιωθείτε, πριν αρχίσετε να τρίβετε με τον καφέ, ότι τα σκεύη σας είναι ανθεκτικά.

Αλλά και στην περίπτωση του τζακιού, ο καφές κάνει …θαύματα. Εάν μάλιστα καταλήγετε να εισπνέετε ή να …φοράτε τις στάχτες κάθε φορά που πάτε να καθαρίσετε το τζάκι σας, η απάντηση είναι μία: απλώστε ένα στρώμα από κατακάθι του καφέ στις στάχτες πριν ξεκινήσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα της σκόνης. Έτσι θα απαλλαχτείτε από τη βρομιά και το …φτάρνισμα.

Αρωματικό …χώρουΟ καφές εκτός από τη γεύση του, χαρακτηρίζεται και για το μοναδικό του άρωμα. Γιατί λοιπόν να πάει χαμένο; Αν η ντουλάπα σας μυρίζει άσχημα, απλά γεμίστε μία…παλιά κάλτσα με το κατακάθι του καφέ και αφήστε την εκεί για αρκετό καιρό. Προσοχή όμως, πρέπει να έχει στεγνώσει αρκετά το κατακάθι πριν το χρησιμοποιήσετε αλλιώς θα πρέπει να βρείτε νέο αρωματικό για τη … μούχλα.

Και μην περιοριστείτε μόνο στη ντουλάπα σας, καθώς το κατακάθι είναι ιδανικό και για να καταπολεμήσετε τις μυρωδιές του ψυγείου σας. Απλά βάλτε το κατακάθι (ή ακόμα και κόκους καφέ) σε ένα αχρησιμοποίητο κεσεδάκι και αφήστε το στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Για να αποβάλλετε δε, τη μυρωδιά από τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που μόλις έχετε καθαρίσει, απλά τρίψτε το κατακάθι στα χέρια σας και μετά πλύντε τα κανονικά. Και αν η μυρωδιά στον νεροχύτη σας δεν λέει να φύγει, απολαύστε τον καφέ σας και έπειτα ρίξτε το κατακάθι μέσα (στο νεροχύτη). Θυμηθείτε όμως να ρίξτε αμέσως 5 κούπες βραστό νερό για να μην «φράξει».

Χρωματίστε με…καφέΤο χρώμα του καφέ είναι άλλο ένα σημείο κατατεθέν του γευστικού αυτού ροφήματος. Πλέον, το ίδιο χρώμα μπορούν να το αποκτήσουν και …τα έπιπλά σας, τουλάχιστον τα ξύλινα. Για να φτιάξετε το δικό «σπιτικό» χρώμα αφήστε σε 2 κούπες ζεστό νερό να μουσκέψει το κατακάθι του καφέ για πέντε έως δέκα λεπτά. Βέβαια αν θέλετε να βάψετε μεγαλύτερα έπιπλα θα πρέπει να πιείτε…περισσότερους καφέδες. Αν έχετε καφέ έπιπλα, που έχουν γδαρθεί, βάλτε λίγη από τη μπογιά σας σε μία παλιά κάλτσα ή ένα παλιό ύφασμα και βάψτε την επιφάνεια.

Λίπασμα για τον κήπο σαςΤο κατακάθι του καφέ είναι ιδανικό λίπασμα για τα φυτά σας, ειδικά τις τριανταφυλλιές. Πασπαλίστε λίγο στο χώμα και θα έχετε δημιουργήσει ένα φυτικό λίπασμα. Αν πάλι θέλετε να διατηρήσετε το δόλωμα για τα σκουλήκια, απλά προσθέστε κατακάθια του καφέ στο έδαφος. Επίσης, πριν φυτέψετε καρότα και ραπανάκια, θυμηθείτε να αναμείξετε τους σπόρους με λίγο κατακάθι. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα έχετε μεγαλύτερη παραγωγή αλλά θα μπορέσετε να απαλλαγείτε και από τα υπόγεια παράσιτα, που παραμονεύουν τον λαχανόκηπό σας.

Ενώ αν οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι ο εφιάλτης του κήπου σας, το κατακάθι του καφέ λειτουργεί ως οργανικό απωθητικό. Και για να εμποδίσετε ακόμα και τις γάτες να χαλάσουν τον κήπο σας, ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ με φλούδες πορτοκαλιού και πασπαλίστε κατά μήκος των ορίων του κήπου σας. Προσοχή όμως, γιατί ο καφές μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Για …κουζινική χρήσηΌπως ακριβώς και ο κήπος σας, έτσι και η κουζίνα σας είναι ο «παράδεισος» για κάθε είδους παράσιτο και ζωύφιο και κυρίως για τα ενοχλητικά μυρμήγκια. Αν απλώστε μία γραμμή από κατακάθι, θα εμποδίσετε τα μυρμήγκια να κάνουν «βόλτα» στην κουζίνα σας.

Και αν αποφασίσετε να φτιάξετε ένα μοναδικό κέικ σοκολάτας ή brownies για να απολαύστε τον απογευματινό σας καφέ (δίπλα στο καθαρό σας τζάκι και τα καφέ σας έπιπλα πλέον) προσθέστε στο μείγμα λίγο από το κατακάθι του καφέ και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Από το click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου