Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τα λαχανικά



Τα λαχανικά συχνά αποτελούν θέμα ατελείωτων διαπραγματεύσεων μεταξύ γονιών και παιδιών γύρω από το οικογενειακό τραπέζι σε όλο τον κόσμο. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να αλλάξει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την αξία τους.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα προσθέτοντας λαχανικά σε ένα κύριο γεύμα, δεν αποκομίζουμε μόνο οφέλη για την υγεία μας, αλλά και μεγαλύτερη απόλαυση.
“ Σύμφωνα με τη νέα έρευνα προσθέτοντας λαχανικά σε ένα κύριο γεύμα, δεν αποκομίζουμε μόνο οφέλη για την υγεία μας, αλλά και μεγαλύτερη απόλαυση ”
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι τα λαχανικά σε ένα γεύμα το κάνουν να φαίνεται πιο εντυπωσιακό και νόστιμο, ενώ βελτιώνουν στην πραγματικότητα και τη γεύση του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι απλά και μόνο γαρνίροντας με λαχανικά ένα γεύμα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη θεώρησαν το πιάτο τους πιο προσεγμένο και δελεαστικό.
Παρόλα αυτά όμως, μόνο το ένα στα 10 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνει τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη  «National Diet and Nutrition».
«Τα λαχανικά συνοδεύουν μόνο το 23% των γευμάτων των Αμερικανών» , ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο Πανεπιστήμιο του Cornell, Brian Wansink,.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε τους γονείς να προσθέτουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους», συνεχίζει.
Συμβουλεύει, επίσης, τους γονείς να παρέχουν ποικιλία λαχανικών στα παιδιά και να ανανεώνουν συνεχώς το μενού με άλλες ποικιλίες λαχανικών, ώστε να μην το βαριούνται.
Μερικές ιδέες για περισσότερα λαχανικά
  • Αν στο παιδί αρέσουν τα μακαρόνια, όπως στα περισσότερα παιδιά, φτιάξτε μια σπιτική σάλτσα στην οποία θα βάλετε ντομάτα και διάφορα λαχανικά όπως, καρότο, πιπεριές και κολοκύθι. Με τον τρόπο αυτό θα τα φάει πιο ευχάριστα.
  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την πίτσα. Φτιάξτε μια πίτσα με λεπτή ζύμη και ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Αν τρώει τις φακές μπορείτε να βάλετε σε αυτές ψιλοκομμένο καρότο  
  • Τα φρέσκα λαχανικά ταιριάζουν άψογα και στο σάντουιτς που παίρνει στο σχολείο.  Προσθέστε σε αυτό το μαρούλι, καρότο, μανιτάρια  και γενικά λαχανικά που δεν αφήνουν πολλά υγρά.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου