Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Tι μπορεί να κρύβει ένας πόνος στη μέση

Πολλοί Έλληνες σήμερα (περίπου 17.000 ενήλικες) πάσχουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, χωρίς πολλοί από αυτούς να το γνωρίζουν. Αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη, αφού συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση. Αν όμως η νόσος παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Το ελπιδοφόρο πάντως μήνυμα είναι ότι η νόσος αντιμετωπίζεται, εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Τι ακριβώς είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης).

Ποιους αφορά κυρίως

Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. 

Τα συμπτώματα

  • Πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες)
  • Πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο

Η κατάλληλη θεραπεία

Η θεραπευτική της αντιμετώπιση περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και άσκησης. Οι παραδοσιακοί τύποι θεραπείας για τη νόσο  περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα DMARDs (τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα). Σήμερα κυκλοφορούν πιο προηγμένες και περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες για τη νόσο, οι βιολογικοί παράγοντες,  δηλαδή φάρμακα που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον ασθενή.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και κεντρικό μήνυμα «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ».  Η καμπάνια  πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και την Ευγενική υποστήριξη MSD.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία για τη νόσο ανέφεραν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, οι κ.κ Αθανάσιος Τζιούφας, Ρευματολόγος στο Γ.Ν. «Λαϊκό» και Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Κυριακή Μποκή, Διευθύντρια Ρευματολογικού τμήματος,  Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου ΓΝ Αθηνών.
Ένας στους 3 ασθενείς εγκαταλείπει τη δουλειά του
Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου ασθενών με ρευματικά νοσήματα Ν. Ευρώπης,  κυρία Μαρία Μπάτζιου, 1 στους 3 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που φέρουν το νόσημα εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξ αιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας, ενώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλές από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου