Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γάλα στα παιδιά για γερό μυεσκελετικό σύστημα

Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις για τα παιδιά που δεν πίνουν το γάλα τους

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αρνείται πεισματικά να πιει το γάλα του; Σίγουρα, η περίοδος ανάπτυξης είναι καθοριστική για την εξέλιξη ενός παιδιού σε έναν υγιή ενήλικα και η διατροφή του πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε αυτά που συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πράγματι αποτελούν μία βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Συστατικών που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο «χτίσιμο» γερών και υγιών οστών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας, συντελώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας στη μετέπειτα ζωή.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, είτε επειδή δεν τους αρέσει η γεύση τους, είτε διότι έχουν κάποια δυσανεξία σε αυτά.

Επιπλέον, πολύ συχνά, τα μικρότερα παιδιά λένε «όχι» στα συγκεκριμένα τρόφιμα λόγω ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία και χαρακτηρίζεται από την αποφυγή και την απροθυμία στο να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.

Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν τη λύση στην περίπτωση που πίσω από το πρόβλημα «κρύβεται» κάποια δυσανοχή. Διαφορετικά μπορείτε να στραφείτε σε «ισοδύναμες» ως προς τη θρεπτική τους αξία επιλογές, ή ακόμη και σε έξυπνους τρόπους σερβιρίσματος των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να τα καταναλώσουν ευχάριστα.

Σκαρφιστείτε τρόπους για να κάνετε τα γαλακτοκομικά πιο.. ενδιαφέροντα! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά υπακούν στις αισθήσεις τους. Προσθέστε πολύχρωμα φρούτα ή λίγο γλυκό του κουταλιού στο γιαούρτι τους, κάντε το γάλα τους σοκολατένιο και φτιάξτε παρέα σπιτικά milkshakes που θα καταναλώσουν ως σνακ. Επίσης, το τυρί θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική του γάλακτος, προσθέτοντάς το στις σαλάτες, στα τοστ, ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου.

Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών καθώς εκτός από καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν δηλαδή μεγάλο αριθμό αλλά και τη σωστή αναλογία απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, περιέχει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Επιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών όπως βιταμίνη Α, που συμμετέχει στην καλή λειτουργία της όρασης και «οχυρώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Έχετε υπόψιν σας πως από το δεύτερο έτος της ζωής τους και μετά, τα παιδιά συστήνεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, καθώς περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους.

Επιλέξτε λοιπόν ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και «εφοδιάστε» το σώμα τους θρεπτικά.. μέχρι το κόκκαλο!

Πηγή: nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου