Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Οι ρήτρες φέρνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Στόχος η αναπλήρωση της απώλειας εσόδων

Με τις ρήτρες επιβολής αυστηρών ποινών που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές, μεταβαίνει, την ερχόμενη Τρίτη, στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης από την τρόικα.

Όπως αναφέρει η Real News, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή ορίζει ρητά την αυτόματη επιβολή νέων μέτρων περικοπής δαπανών στη γενική κυβέρνηση, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις επί δύο συνεχόμενο τρίμηνα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα, αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος.

Για την αναπλήρωση της απώλειας εσόδων η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε περικοπές δαπανών στη γενική κυβέρνηση σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε από ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεούται να περικόψει δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες θα προέρχονται κυρίως από απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε θα αφορούν σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε στη λήψη πρόσθετων τελών και μέτρων.

Κι αυτό γιατί θα αποκλείεται η νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου