Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Το μυαλό «σαπίζει» με το κάπνισμα


Το μυαλό «σαπίζει» με το κάπνισμα

Το τσιγάρο προκαλεί βλάβες σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου
To κάπνισμα φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στον εγκέφαλο



Λονδίνο 
Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί στον οργανισμό προκαλεί σοβαρές βλάβες και στην εγκεφαλική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα «χτυπά» τα κέντρα της μνήμης, της μάθησης και της λογικής ικανότητας.

Καπνός εναντίον εγκεφάλου
Ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο μελέτησαν 8.800 άτομα άνω των 50 ετών αναζητώντας αν και σε ποιο επίπεδο η υγεία του εγκεφάλου σχετίζεται με τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά επεισόδια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας αυτών των ατόμων και τα υπέβαλλαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις καθώς και σε εξετάσεις της νοητικής λειτουργίας για μια χρονική περίοδο οκτώ ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο πιο προβληματική είναι η νοητική κατάσταση ενός ατόμου τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νοητική εξασθένηση είναι το αποτέλεσμα διαφορετικών παραμέτρων που συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου - αν οι παράμετροι αυτές αλλάξουν μπορούν να υπάρξουν ευεργετικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, τις χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ είχαν οι καπνιστές. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Age and Ageing»
Τα σχόλια
«Η επιστημονική έρευνα έχει επανειλημμένως δείξει ότι το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες νοητικής εξασθένησης και άνοιας. Η καινούργια μελέτη προσφέρει νέες αποδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο καθηγητής Σάιμον Ρίντλεϊ, του Ιδρύματος Ερευνών Αλτσχάιμερ στη Βρετανία.

«Γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος είναι αρνητικοί παράγοντες σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς. Η νέα μελέτη προστίθεται σε πολλές προηγούμενες που έχουν δείξει ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν ζημιά και στον εγκέφαλο. Ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών θα αντιμετωπίσει προβλήματα άνοιας αλλά υπάρχουν  τρόποι μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής ώστε να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στη Βρετανία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου