Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται το "πάρτι" στις προμήθειες με απευθείας αναθέσεις


Συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες του Δημοσίου, παρά την δημοσιονομική κατάρρευση και τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων...


Tο τέχνασμα της "κατεπείγουσας ανάγκης" χρησιμοποιούν φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να μην προβαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, αλλά να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω της απευθείας ανάθεσης, χωρίς καν δημοσίευση προκηρύξεων....

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής", ενδεικτικό της κατάστασης είναι, όιτ από την αρχή της λειτουργίας της, στα μέσα του 2012, έως σήμερα, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έχει αναγκαστεί να εκδώσει 85 απορριπτικές αποφάσεις για προμήθειες που επιχειρήθηκαν να γίνουν με απευθείας αναθέσεις.

Οι αποφάσεις αφορούν κυρίως το χώρο της Υγείας και ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από έγγραφο του προέδρου της Αρχής Βασίλειου Φλωρίδη προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι καθυστερούν εσκεμμένα οι διαγωνισμοί προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού, ώστε να προκληθούν ελλείψεις που καλύπτονται με απευθείας αναθέσεις και υψηλότερο κόστος.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Αρχής στην εφημερίδα, συχνά πρόκειται για την προμήθεια ειδών για τα οποία δεν έγινε ο σωστός προγραμματισμός.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών, γεγονός που, όπως τονίζει η εφημερίδα, διευκολύνει τις διάτρητες διαδικασίες. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση 13 Κεντρικών Αρχών Προμηθειών, από μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Επίσης, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων έχει επτά άτομα προσωπικό, ενώ προβλέπονται 25 θέσεις.

Στο μεταξύ, σε δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να τεθεί έως το τέλος του χρόνου το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ) και καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2013 θα δουλεύει πιλοτικά.
dimotikosafari.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου