Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Οι απόφοιτοι του Ητον κυβερνούν, ακόμη, την Βρετανία


Οι απόφοιτοι του Ητον κυβερνούν, ακόμη, την Βρετανία

Τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά για τους περισσότερους γονείς: 39.960 ευρώ τον χρόνο



  Ο νέος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Γουέλμπι, είναι το τελευταίο όνομα στη μακρά λίστα των αποφοίτων του Ητον, που ανέρχονται σε ένα από τα υψηλότερα αξιώματα του κατεστημένου στη Βρετανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ας πούμε, είναι ο 19ος απόφοιτος που έγινε πρωθυπουργός. Το Ητον, ίσως το πιο διάσημο σχολείο παγκοσμίως, έχει τελειώσει και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ολοι γνωρίζουν πόσο διαστρωματωμένη είναι, ακόμη και σήμερα, η βρετανική κοινωνία, και πόσο κλειστές είναι οι ελίτ της. Αλλά το Ητον έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ: εκατοντάδες πολιτικοί, άνθρωποι που ανήλθαν στα ανώτερα αξιώματα της διοίκησης και του στρατού, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, και βέβαια ευγενείς και πρίγκιπες, όπως ο Χάρι και ο Γουίλιαμ, έχουν περάσει από τα θρανία του.

Δεν είναι το πιο παλιό ιδιωτικό σχολείο στη Βρετανία - το Γουέστμινστερ, από τους κύριους ανταγωνιστές του, ιδρύθηκε το 1179. Το Ητον ιδρύθηκε, τον 15ο αιώνα, με εντολή του βασιλιά Ερρίκου του Στ', ο οποίος περνούσε μέρος του χρόνου του στον κοντινό Πύργο του Γουίνδσορ. Χτισμένο στην ήσυχη και γραφική κωμόπολη του Ητον, στο Μπέρκσιρ, απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από το Λονδίνο.

Σήμερα έχει 1.300 μαθητές, μόνο αγόρια ηλικίας 13-18 ετών. Τα δίδακτρα είναι απαγορευτικά για τους περισσότερους γονείς: 39.960 ευρώ τον χρόνο.

Δεν είναι περίεργο που οι απόφοιτοι διακρίνονται για την θρυλική γοητεία και την αυτοπεποίθηση τους, έχουν πάντα πολύ καλές διασυνδέσεις και εκμεταλλεύονται εύκολα τις ευκαιρίες που δίνουν τα προνόμια.

Το Ητον δίνει υποτροφίες στο 20% των μαθητών του. Πενήντα πέντε μαθητές δεν πληρώνουν καθόλου δίδακτρα. Στόχος είναι, σε μια δεκαετία, να πληρώνουν μειωμένα δίδακτρα το 25% των μαθητών, εκ των οποίων οι 70 θα φοιτούν εντελώς δωρεάν.

Χρυσή εποχή της δύναμης και του κύρους του ήταν το διάστημα από το 1860 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μετά η επιρροή του άρχισε να πέφτει. Λίγοι απόφοιτοι του Ητον υπήρξαν υπουργοί της Θάτσερ, στη δεκαετία του 1980, αλλά η Σιδηρά Κυρία τους είχε στο περιθώριο, και συχνά τους απέλυε. Και οι μαθητές του Ητον έχουν μάλλον μέτριες επιδόσεις στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο: οι περισσότεροι τα πάνε καλά έως πολύ καλά, αλλά σπανίως άριστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου