Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Καλλιεργήστε τώρα και «εξαργυρώστε» την άνοιξη

Το κόστος καλλιέργειας του μαρουλιού είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2 έως 2,5 τόνους ανά στρέμμα στα «κεφαλωτά» μαρούλια και από 2,5 έως 4 τόνους στα τύπου «Ρωμάνα» Λύση για άμεση οικονομική απόδοση προσφέρουν τέσσερα φθινοπωρινά κηπευτικά ποκαλλιεργούνται αυτήν την εποχή και μπορούν να αποφέρουν εισόδημα την ερχόμενη άνοιξη.

Ο λόγος για το μαρούλι, το αντίδι, το καρότο και το ραπανάκι που, αν και δεν έλκουν τους περισσότερους που αναζητούν διέξοδο στον πρωτογενή τομέα, εφόσον καλλιεργηθούν αυτήν την περίοδο που διανύουμε, οι οικονομικές τους αποδόσεις θα είναι άμεσες και διόλου ευκαταφρόνητες. Από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή δεν απέχουν παρά 2-3 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της άνοιξης οι καλλιεργητές θα μπορούν να «εξαργυρώσουν» την παραγωγή τους.

Το κόστος καλλιέργειας του μαρουλιού είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2 έως 2,5 τόνους ανά στρέμμα στα «κεφαλωτά» μαρούλια και από 2,5 έως 4 τόνους στα τύπου «Ρωμάνα»
Μπορεί τα κηπευτικά αυτά να μην ανήκουν στη λίστα με τις πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές επαγγελματικές λύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ωστόσο η σταθερή ζήτηση για νωπά λαχανικά και χόρτα στην εγχώρια αγορά αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για φτηνού κόστους καλλιέργειες που χρειάζονται μόλις 2-3 μήνες για να αποφέρουν έσοδα.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη συνδρομή του κ. Γάτσιου παρουσιάζουν τα μυστικά της καλλιέργειας, τις αποδόσεις και τις ποικιλίες τεσσάρων εκπροσώπων των κηπευτικών, όπως είναι το μαρούλι, το αντίδι, το καρότο και το ραπανάκι, που καλλιεργούνται αυτήν την εποχή και η συγκομιδή τους ξεκινά μετά 2-3 μήνες. Τα τέσσερα αυτά φθινοπωρινά κηπευτικά καλλιεργούνται για τα πράσινα φύλλα και τις ρίζες τους και καταναλώνονται είτε ωμά ως σαλάτα, είτε βρασμένα. Στα θετικά της καλλιέργειας των τεσσάρων αυτών κηπευτικών είναι ότι καταγράφεται μεγάλη σταθερότητα στη ζήτηση στην εσωτερική αγορά, αποφέροντας γρήγορα ένα καλό εισόδημα, ενώ μπορεί να υιοθετηθεί και το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας.
Ελκυστικά σε οικονομικές αποδόσεις, τα τέσσερα κηπευτικά μπορούν να αναπτυχθούν σε υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες
ΑΝΤΙΔΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2 ΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΝΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ
Η εγκατάσταση και τα έξοδα καλλιέργειας του καρότου είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 30 - 35 λεπτά το κιλό
Η εγκατάσταση και τα έξοδα καλλιέργειας του καρότου είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 30 - 35 λεπτά το κιλό
Με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται σε 300-350 ευρώ το στρέμμα και με τιμή πώλησης 0,35- 0,5 ευρώ το κιλό τη μεγαλύτερη περίοδο της εμπορίας του, το αντίδι μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα από 600 έως και 1.000 ευρώ το στρέμμα.
Η απόδοση ενός στρέμματος αντιδιού είναι περίπου 2.000 κιλά. Η συγκομιδή γίνεται μία φορά, 2-3 μήνες μετά τη σπορά. Τα αντίδια μπορούν να συντηρηθούν 7-12 ημέρες σε ψυκτικό θάλαμο με θερμοκρασία 3-5ο C και σχετική υγρασία 90%. Η μέση τιμή ποικίλλει ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Συνήθως είναι 0,35-0,5 ευρώ το κιλό. Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας είναι περίπου 300-350 ευρώ το στρέμμα.
Η διάρκεια της καλλιέργειας φθινοπωρινής σποράς των ραπανιών είναι περίπου 4 μήνες
Η διάρκεια της καλλιέργειας φθινοπωρινής σποράς των ραπανιών είναι περίπου 4 μήνες
Το αντίδι είναι ένα φυτό που απαντάται συχνά στις χώρες της Μεσογείου. Είναι ένα φυλλώδες λαχανικό του οποίου τα φύλλα καταναλώνονται σαν σαλάτα βρασμένα, σε πίτες, σε διάφορα φαγητά κ.λπ. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταναλώνεται όπως το μαρούλι, νωπό σε διάφορες σαλάτες. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στο εμπόριο που διαφέρουν ως προς την πρωιμότητα αλλά και τη διαμόρφωση των φύλλων. Οι κυριότερες ποικιλίες του στην Ελλάδα είναι: η Demi, η Grosse pangalieri, η Riccia, η Ruffec κ.ά.
Είναι φυτό που καλλιεργείται φθινόπωρο - χειμώνα και ευδοκιμεί σε ψυχρές περιοχές. Μπορεί να καλλιεργηθεί και την άνοιξη σε ποτιστικά χωράφια. Πολλαπλασιάζεται με σπορά του σπόρου απευθείας στο έδαφος σε αποστάσεις 40Χ30 εκατ. Η σπορά μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ή και στις άλλες εποχές εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καλλιεργήστε τώρα και «εξαργυρώστε» την άνοιξη
Η άρδευση των φυτών μπορεί να γίνεται με τεχνητή βροχή, ή με αυλάκια ή με κατάκλιση. Δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια με κοπή στο επίπεδο του εδάφους με μαχαίρι.
ΜΑΡΟΥΛΙΑ
Εύκολη και κερδοφόρα καλλιέργεια
Εσοδα που κυμαίνονται από 500 και μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα την ποικιλία μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του μαρουλιού, με τη μέση στρεμματική παραγωγή να κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 2,5 τόνους και την τιμή πωλήσεως στα 0,25-0,4 ευρώ το κιλό.
Η διάρκεια της καλλιέργειας φθινοπωρινής σποράς των ραπανιών είναι περίπου 4 μήνες
Η διάρκεια της καλλιέργειας φθινοπωρινής σποράς των ραπανιών είναι περίπου 4 μήνες
Το κόστος καλλιέργειας του μαρουλιού είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2 έως 2,5 τόνους ανά στρέμμα στα «κεφαλωτά» μαρούλια και από 2,5 έως 4 τόνους στα τύπου «Ρωμάνα». Τα μαρούλια διατηρούνται σε ψυγεία στους 0οC και σε σχετική υγρασία 90% για 1-3 εβδομάδες.
Το μαρούλι είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, που παράγει μεγάλες ποσότητες τρυφερού φυλλώματος.
Είναι ετήσιο και ποώδες φυτό, με βλαστό που έχει πολύ μικρό μήκος. Τα φύλλα του είναι λεία ή κυματοειδή, πλατιά, με σχήμα και μέγεθος που ποικίλλει και χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό έως βαθύ πράσινο, ενώ σε ορισμένες ποικιλίες είναι κόκκινης απόχρωσης.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Οι ποικιλίες διαφέρουν όσον αφορά τη μορφή και τη διάταξη των φύλλων.
Καλλιεργείται σε ποικιλία εδαφών αλλά προτιμά τα αμμοπηλώδη, που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, με pH 6,2-7,3 και με καλή στράγγιση. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι -5οC), ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με μεγάλη φωτοπερίοδο, ευνοούν την πρώιμη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού.
Πολλαπλασιάζεται με σπορά των σπόρων σε ειδικό υπόστρωμα. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο αλλά και στις άλλες εποχές εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια τα νεαρά φυτάρια μεταφυτεύονται σε δίσκους και στη συνέχεια φυτεύονται στο έδαφος όταν αποκτήσουν 4-6 πραγματικά φύλλα, περίπου 4-6 εβδομάδες μετά τη σπορά.
Πρέπει να ποτίζεται από το σπορείο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τα ποτίσματα μετά τη φύτευση γίνονται τακτικά με μικρές ποσότητες νερού.
Η λίπανση που εφαρμόζεται πριν από τη φύτευση των φυτών περιλαμβάνει την 4-5 τόνους χωνεμένης κοπριάς ανά στρέμμα. Η επιφανειακή λίπανση γίνεται με ασβεστούχο νιτρική αμμωνία ή νιτρική αμμωνία που ενσωματώνονται κάθε 20 ημέρες.
Η μεταφύτευση των φυτών γίνεται είτε με το χέρι, είτε με ειδικές μηχανές Οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται σε 30-40 εκατ.
Το μαρούλι συγκομίζεται όταν τα φυτά αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος, ανάλογα με τον τύπο του μαρουλιού και την ποικιλία. Η συγκομιδή γίνεται 2-4 μήνες μετά τη σπορά. Τα φυτά κόβονται από τη βάση τους, λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
ΚΑΡΟΤA
Ξεπερνούν τα 1.000€ ανά στρέμμα τα έσοδα
Η μεγάλη στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας του καρότου προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις που ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές τεχνικές. Υπολογίζεται ότι η μέση παραγωγή του φτάνει στους 2,5 τόνους το στρέμμα, ενώ είναι συνηθισμένες παραγωγές της τάξεως των 3,5-4 τόνων. Η εγκατάσταση και τα έξοδα καλλιέργειας του καρότου είναι 300-350 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 30 - 35 λεπτά το κιλό.
Η ρίζα του καρότου καταναλώνεται νωπή σε σαλάτες, αλλά και σε διάφορες κονσέρβες, ή σε φαγητά, ενώ τα φύλλα του αποτελούν ζωοτροφή.
Το καρότο είναι ποώδες φυτό, με λεπτό και διακλαδισμένο φύλλωμα. Η ρίζα που παράγει έχει κυλινδρικό ή κωνικό σχήμα, ενώ μπορεί να έχει μικρό ή μεγαλύτερο μέγεθος. Το χρώμα της σάρκας του καρότου μπορεί να είναι πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό, κόκκινο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλλιεργημένου καρότου. Αυτά που θεωρούνται σαν καλύτερης ποιότητας είναι αυτά που έχουν σκούρο πορτοκαλί χρώμα και έχουν λεία επιφάνεια. Τα καλύτερα και γλυκύτερα καρότα είναι τα τύπου Nantes, δηλαδή αυτά που είναι κυλινδρικά με οξεία κορυφή.
Ποικιλίες
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα: Bolero, Brumel, Halley, Nantes, Nanco κ.ά.
Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά στραγγιζόμενο, με pΗ 5,5-6,5. Τα καλύτερα εδάφη για το καρότο είναι τα αμμώδη, που έχουν επαρκή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.
Το καρότο πολλαπλασιάζεται με σπορά σε γραμμές που απέχουν 25-30 εκατ. και 5-7 εκατ. επί της γραμμής. Η ποσότητα του σπόρου είναι 0,5-1,3 κιλά το στρέμμα. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο και η συγκομιδή την άνοιξη.
Η σπορά μπορεί να γίνει και στα τέλη του χειμώνα. Η διάρκεια της καλλιέργειας κυμαίνεται από 3-5 μήνες, ανάλογα την ποικιλία και την εποχή φυτεύσεως. Το καρότο πρέπει να έχει σε ολόκληρη την περίοδο της καλλιέργειας την απαραίτητη υγρασία.
Η λίπανση που πρέπει να γίνεται θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του στα βασικά θρεπτικά στοιχεία που είναι: άζωτο 10 κιλά το στρέμμα, φωσφόρο 4 κιλά το στρέμμα και κάλιο 5 κιλά το στρέμμα. Απαραιτήτως πρέπει να γίνεται καταπολέμηση των ζιζανίων με βοτανίσματα και σκαλίσματα. Επίσης σε περιπτώσεις πολύ πυκνής σποράς να γίνεται αραίωμα των φυτών.
Τα καρότα συγκομίζονται όταν αποκτήσουν διάμετρο 2,5-4 εκατ. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά με εξαγωγή ολόκληρων των φυτών από το έδαφος. Τα καρότα μπορούν να συντηρηθούν στους 0-1ο C και σε υγρασία 80-90%.
ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
Υψηλή απόδοση και ικανοποιητικά κέρδη
Κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια ενός κηπευτικού όπως είναι το ραπανάκι, με στρεμματική παραγωγή που υπερβαίνει τους 2 τόνους και τιμή λιανικής πώλησης που κυμαίνεται από μεταξύ 0,35-0,5 ευρώ.
Η μέση απόδοση μιας καλλιέργειας με ραπανάκια ανά στρέμμα είναι 2-2,5 τόνους, ενώ το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας είναι 250-300 ευρώ το στρέμμα. Το ραπάνι είναι ποώδες φυτό, με γρήγορη ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα. Η γογγυλόριζα της είναι συνήθως κόκκινου χρώματος και σφαιρικού σχήματος. Υπάρχουν και ποικιλίες με λευκό χρώμα και επίμηκες σχήμα. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Alex, η Raxe, η Champion, η Saxa κ.ά.
Το ραπάνι καλλιεργείται περιοχές που δεν έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το κόκκινο χρώμα της ρίζας είναι πιο έντονο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπορά των σπόρων του ραπανιού.
Απαιτούνται 2-4 κιλά σπόρων ανά στρέμμα. Η σπορά μπορεί να γίνει κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Η διάρκεια της καλλιέργειας της φθινοπωρινής σποράς είναι περίπου 4 μήνες.
Οι βασικές καλλιεργητικές εργασίες αυτής της καλλιέργειας είναι:
  • Η άρδευση που πρέπει να γίνεται τακτικά ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού.
  • Η λίπανση. Πρέπει να γίνεται ενσωμάτωση στον αγρό μίας ποσότητας 3-4 τόνους το στρέμμα καλά χωνεμένης κοπριάς. Με τη βασική λίπανση πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του σε άζωτο, φωσφόρο και κάλιο.
Η συγκομιδή των ραπανιών γίνεται όταν αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος. Η συγκομιδή γίνεται με εκρίζωση των φυτών. Τα ραπάνια μπορούν να συντηρηθούν για περισσότερο χρόνο από 2 μήνες στους 1ο C και σε σχετική υγρασία 90-95%.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία SYMAGRO, Επιστημονικό &Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, τηλ: 6944846475 , 26510 07653. FAX: 26510 07674, info@symagro.com
Κώστας Νάνος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου