Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο η αύξηση της παραγωγής των βιοκαυσίμων

Εννέα δισ. ευρώ στοχεύει να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2020

Διακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ευρώπη μέχρι το 2020 στον τομέα της παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων, προκειμένου το 14% του μείγματος βιοκαυσίμων που χρησιμοποιείται στις αεροπορικές μεταφορές να αποτελείται από ανταγωνιστικά σε κόστος και βιώσιμα βιοκαύσιμα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παράλληλα όμως με την παραγωγή των καυσίμων για τα αεροπλάνα (όπου οι ποσότητες που απαιτούνται είναι μεγάλες), η διαδικασία παραγωγής βιοκαυσίμων έχει ως αποτέλεσμα και την παραγωγή καυσίμων και για τα αυτοκίνητα, γεγονός που θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το κέρδος μιας τέτοιας στρατηγικής, παράλληλα με τα περιβαλλοντικά οφέλη και την οικονομία σε καύσιμα.

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να επενδύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από τη χρηματοδότηση μονάδων που επεξεργάζονται πρώτες ύλες όπως η ξυλεία, το χαρτί και τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Κυριάκος Μανιάτης, μιλώντας στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης μέσω των βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς την παραπάνω κατεύθυνση λειτουργεί η συνεργασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 ανάμεσα σε αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες βιοκαυσίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί βέβαια οι χρηματοδοτήσεις να μην είναι κάτι εύκολο ωστόσο αναζητούνται χρηματοδοτικοί μηχανισμοί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων.

Οι προοπτικές μάλιστα είναι τόσο μεγάλες που θα μπορούσαν μέχρι το 2050 τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας!

Τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς

Στο πλαίσιο αυτό, η επικρατέστερη τάση στην Ευρώπη είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς καθώς εγκαταλείπεται το μοντέλο της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς από τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το άμυλο. Ο λόγος είναι ότι οι σχετικές καλλιέργειες θεωρήθηκαν ανταγωνιστικές εκείνων του τομέα των τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ Σπύρος Βουτετάκης, διευκρινίζει ότι είναι καύσιμα που προκύπτουν από την επεξεργασία υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών (όπως τα φυτά και όχι ο καρπός του σιταριού και του καλαμποκιού), ελαίων, ενεργειακών φυτών και βιοαερίου από τα σκουπίδια.

«Η παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα καθώς η μοναδική εφαρμογή είναι η παραγωγή ενέργειας από το βιοαέριο των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων» σημειώνει και τονίζει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης καλλιεργειών, προς όφελος των αγροτών. Εξάλλου είπε ότι υπάρχουν στη χώρα μας πολύ μεγάλες ποσότητες τηγανέλαιου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμου δεύτερης γενιάς.

Η εφαρμογή του ΕΚΕΤΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανέλαια

«Κάθε χρόνο παράγονται στην Ελλάδα 400.000 τόνοι τηγανέλαια και από αυτά μαζεύονται μόνο οι 80.000 για την παραγωγή βιοντίζελ χαμηλής ποιότητας» τόνισε. Με αφορμή δε την ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας από το ΕΚΕΤΑ αλλά και από άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, σημείωσε ότι οι εφαρμογές είναι πολλαπλές για την παραγωγή καυσίμων όχι μόνο για οχήματα δρόμου αλλά για πλεούμενα και αεροπλάνα.

Η τεχνολογία που εκπόνησε το ΕΚΕΤΑ προβλέπει τη χρήση τηγανέλαιων για την παραγωγή βιοκαυσίμου με το οποίο κινείται εδώ και δύο μήνες απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο τρόπος έχει βρεθεί και κατά τον κ. Βουτεδάκη είναι πρωτοπόρος διότι μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα σε πολύτιμο υδρογόνο, το οποίο εξευγενίζει το τηγανέλαιο και το μετατρέπει σε πολύτιμο καύσιμο.

Εκείνο που μένει είναι να συστηματοποιηθεί η συλλογή του τηγανέλαιου που για τους σκοπούς του ερευνητικού προγράμματος συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και να αναλάβουν συγκεκριμένα εργοστάσια την παραγωγή του καυσίμου σε μεγάλες ποσότητες. Παράγοντας κλειδί, κατά τους ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, είναι η τεχνολογία για την εξασφάλιση του απαραίτητου υδρογόνου, που διαφορετικά θα ήταν ένα ακριβό υλικό για τη διαδικασία.

Μελέτες για τα άλγη

Εξάλλου, σε ερευνητικό επίπεδο βρίσκονται οι μελέτες για τα άλγη, μια ομάδα μικροοργανισμών από την οποία παράγονται βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος χημικών μηχανικών του ΑΠΘ, Κ. Κυπαρρισίδη, τα άλγη είναι φυτά που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς σε υδάτινο περιβάλλον, όπως τα βρύα και τα φύκια, αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης, δεσμεύουν μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ελαίων και κατ επέκταση βιοκαυσίμων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ασχολείται ερευνητικά με αυτόν τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγει βιοκαύσιμα τρίτης γενιάς ενώ, σε επίπεδο παραγωγής, λειτουργούν τέτοιες μονάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου