Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Με κοινωνικά κριτήρια οι μετεγγραφές των φοιτητών


Προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία

Αθήνα
Τη μετεγγραφή φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο με κοινωνικά κριτήρια θα επιτρέπει νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Κ.Αρβανιτόπουλος.

Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «αδυναμία φοίτησης παιδιών με οικονομικά προβλήματα στις σχολές επιτυχίας τους» ο υπουργός Παιδείας παραθέτει το πλαίσιο για την προσφορά σίτισης και στέγασης στους φοιτητές, θυμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό των φοιτητικών- σπουδαστικών εστιών έχουν μεταφερθεί στα ΑΕΙ.

Σχετικά με τη σίτιση των φοιτητών των ΑΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι η ετήσια επιχορήγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το τρέχον έτος έχει ανακαθοριστεί στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ για τα Πανεπιστήμια και στο ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για τα ΤΕΙ. Ποσοστό 80% επί του συνόλου της χρηματοδότησης έχει ήδη δοθεί.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ζητήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, τη χορήγηση ποσοστού διάθεσης 100% των συγκεκριμένων πιστώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας.

Τέλος, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επανεξετάζει, συνολικά, το καθεστώς που υφίσταται και προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιτρέπει την κινητικότητα των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κριτήρια κοινωνικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την ερώτηση, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν ζητήσει από το υπουργείο να αντιμετωπίσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το ζήτημα αδυναμίας φοίτησης επιτυχόντων λόγω οικονομικών προβλημάτων και να επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών, δεδομένου ότι το σύστημα της εισαγωγής διά των ειδικών κατηγοριών δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα, γιατί στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, αλλά μόνο σε σχέση με κριτήρια όπως αυτό της πολυτεκνίας.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου