Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πανέμορφα, γραφικά, μικρά, Ελληνικά Νησιά!


Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα γραφικά, μικρά, ελληνικά νησιά  τα οποία πιθανόν να μην γνωρίζουμε αλλά αξίζει τον κόπο, όχι μόνο να μάθουμε ότι υπάρχουν, αλλά πολύ περισσότερο να τα επισκεφτούμε και να τα στηρίξουμε.  

Παλαιό Τρίκερι, Καστελόριζο, Θηρασιά, Αμμουλιανή, Γαύδος, Ψέριμος, Οθωνοί είναι τα ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΗΣΑΚΙΑ που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος. Ας στείλουμε το μήνυμα προς κάθε “αρπακτικό” που περιμένει την εξαθλίωσή μας, πως αυτά τα νησιά ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ!

Καστελόριζο

Το Καστελόριζο αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Απέχει 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και μόλις 1 από τα Τουρκικά παράλια. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστικαν εκεί σκηνές από την με Oscar ταινία «Mediterraneo». Οι ομορφιές του νησιού και η μοναδική φιλοξενεία των κατοίκων ανταμείβουν τους ολοένα και αυξανόμενους επισκέπτες αυτού του ακριτικού νησιού.



Θηρασιά
Το νησιάκι Θηρασιά βρίσκεται δυτικά της Σαντορίνης, απέναντι από την Οία. Αποτελούσε κομμάτι της νήσου Στρογγύλη, η οποία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το 1500π.Χ. διασπάστηκε κι έτσι προέκυψε η Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Ο καυτός ήλιος, η θαμνώδης βλάστηση και τα βράχια συνθέτουν ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς που σας καλεί να το εξερευνήσετε.




Αμμουλιανή
Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στην Χαλκιδική, στον κόλπο του Αγίου Όρους, με έκταση μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι πανέμορφες παραλίες με τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, καθώς και οι μεγάλοι βραχώδεις σχηματισμοί και η πλούσια βλάστηση, κάνουν το νησί έναν επίγειο παράδεισο.



Γαύδος
Η Γαύδος βρίσκεται νότια της Κρήτης. Αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα όλης της Ευρώπης. Στο νησί κατοικούν μόνιμα περίπου 50 άτομα, η εικόνα αυτή όμως αλλάζει το καλοκαίρι. Στη μέση του Λιβυκού πελάγους, με κρυστάλλινα γαλανά νερά, μαγευτικές παραλίες, και δάση από κέδρους αποτελεί έναν παραμυθένιο προορισμό με πλούσια φυσική ομορφιά. Η παραλία, μάλιστα, του Άη Γιάννη έχει αναδειχτεί ως η δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο από το Discovery Channel. Η Γαύδος έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, το νησί δηλαδή που ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον κρατούσε αιχμάλωτο η Καλυψώ.


Ψέριμος
Η Ψέριμος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα από την Κω και την Κάλυμνο. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού, περίπου 130, ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Διαθέτει όμορφες αμμουδερές παραλίες με πεντακάθαρα νερά κατάλληλες γι’ αυτούς που αναζητούν ήρεμες διακοπές και απομόνωση.



Παλαιό Τρίκερι
Το νησάκι Παλαιό Τρίκερι βρίσκται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου στο νότιο άκρο του Πηλίου. Με εκπληκτική βλάστηση, ζαφειρένια νερά, ολόφρεσκα ψάρια αποτελεί έναν ήσυχο προορισμό στην παρθένα φύση. Ένας μικρός παράδεισος, μόλις 2,5 τ.χλμ σας περιμένει να τον ανακαλύψετε.
 

 

 
 
Οθωνοί
Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι με πολλά παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες. Στην είσοδο του λιμανιού του νησιού ύπάρχει μια πανέμορφη σπηλιά με το όνομα “Σπηλιά της Καλυψώς”, αφούς και οι Οθωνοί εικάζεται ότι ήταν το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου