Σήμερα, οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές πληρώνουν μόνο τη διαφορά που προκύπτει από την τιμή της ιατρικής πράξης, που ισχύει στο συγκεκριμένο Νοσηλευτήριο, και του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (κόστος ιατρικής και διαγνωστικής πράξης ή νοσηλείας με βάση το κρατικό τιμολόγιο).
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, εκτός από τη διαφορά της τιμής, οι ασθενείς θα πληρώνουν και συμμετοχή επί του ποσού που σήμερα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, δηλαδή, μειώνεται το ποσοστό αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και το «βάρος» μετακυλίεται στον ασθενή. Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ το ποσοστό συμμετοχής θα είναι 50% και για τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων θα είναι 30%. Από μέτρο εξαιρούνται οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Η διαφοροποίηση των ασφαλισμένων ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει ένας «Ενιαίος Οργανισμός» έχει δυσαρεστήσει πολύ κόσμο και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Ο λόγος όμως, για τον οποίο οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τους υπολοίπους, είναι επειδή καταβάλουν μικρότερες εισφορές (σήμερα πληρώνουν 12 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί).
Πάντως, ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ είχε «κολλήσει» μέχρι την Παρασκευή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπεύθυνο για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Μάριο Σαλμά ότι από τον νέο Κανονισμό δεν προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις τροποποιήσεις που γίνονται εις βάρος των ασφαλισμένων.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ θέτουν και ζητήματα νομιμότητας, αφού _ όπως αναφέρουν _ για πρώτη φορά η πρόταση για την τροποποίηση του Κανονισμού δεν έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, αλλά από επιτροπή που όρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τη συμμετοχή του άτυπου συμβούλου του, καθηγητή της ΕΣΔΥ, κ. Ν. Μανιαδάκη και ενός εκ των διευθυντών του ΕΟΠΥΥ (ορθοπεδικός στο επάγγελμα) κ. Ι. Βαφειάδη. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται σαφώς ότι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον κ. Βαφειάδη στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, στις 24 Οκτωβρίου, δίδοντάς τους μόνο μία ημέρα διορία για να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους. Στο υπουργείο Οικονομικών πήγε με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου.
Σε ποια σημεία διαφώνησαν μέλη του Δ.Σ.
Τη διαφωνία τους για τουλάχιστον τρία σημεία του νέου Κανονισμού Παροχών, εξέφρασαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Εκτός από τη μείωση της κρατικής αποζημίωσης, για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων σε συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, καταγγέλλουν ότι με τον νέο Κανονισμό, οι ασθενείς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων. «Πρόκειται για πρωτοφανή διάκριση των ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες περίθαλψης από έναν Ενιαίο Οργανισμό», δηλώνει προς Το Βήμα ο κ. Γρ. Λεοντόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εκφράστηκαν αντιρρήσεις είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην αποζημίωση από την αγορά υγειονομικού υλικού για συγκεκριμένες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.
Πρόκειται για τους παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι και για όσους κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ΗIV θετικούς ασθενείς.
Έως τώρα, οι παραπάνω πάσχοντες δεν έχουν συμμετοχή στο κόστος αγοράς υγειονομικού υλικού. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση αγοράζουν, μεταξύ άλλων, γάζες, οινόπνευμα, γάντια και πολλά άλλα υλικά το μηνιαίο κόστος των οποίων μπορεί να φθάνει τα 200 ευρώ.
Με τον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν συμμετοχή 25%, ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν θα έχουν 25% συμμετοχή «εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει ποσό, το οποίο καθορίζεται με απόφαση ΔΣ του Οργανισμού».
Δεύτερη… επιτροπή προμηθειών
Δύο επιτροπές προμηθειών θα υπάρχουν στο εξής στο υπουργείο Υγείας. Η πρώτη, δηλαδή η υφιστάμενη, λειτουργεί υπό τον υπουργό Υγείας. Με το νέο Κανονισμό, δημιουργείται και δεύτερη επιτροπή, με απόφαση του αρμοδίου υπουργό Υγείας για θέματα ΕΟΠΥΥ (σ.σ σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας), η οποία θα ονομάζεται Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, η εν λόγω επιτροπή θα «διαπραγματεύεται με όλους τους συμβεβλημένους παρόχους τους όρους των συμβάσεων, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων και θα εισηγείται στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ τη συνέχιση ή την τροποποίηση αυτών».
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρχική εκδοχή του σχεδίου προβλεπόταν να ορίζεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, από τον αρμόδιο για τον ΕΟΠΥΥ αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Η διάταξη αυτή άλλαξε, διότι ούτε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ούτε οι αρμοδιότητες είναι σταθερές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου