Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Κολοκύθα ήρθε η ώρα σου: Πέντε νόστιμες συνταγές για να την απολαύσεις


Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα, η κίτρινη κολοκύθα όμως είναι ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες.
Είμαστε στον Οκτώβρη, δηλαδή στην εποχή της κολοκύθας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να βάλεις το θρεπτικό αυτό λαχανικό στη διατροφή σου; Σου βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για να την απολαύσεις στο πιάτο, είτε γλυκιά, είτε αλμυρή.
Πουρές κολοκύθας
 
Τι θα χρειαστείς (Για 4 μερίδες)
Κολοκύθα όση χρειάζεσαι (υπολόγισε πως για κάθε 1,5 κιλό κολοκύθας, θα πάρεις 3 φλιτζάνια πουρέ)
Ελαιόλαδο
Τι να κάνεις
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.  Ξέπλυνε την κολοκύθα με κρύο νερό και σκούπισε με μια πετσέτα. Κόψε την κολοκύθα στη μέση και αφαίρεσε τους σπόρους και τις ίνες από το κέντρο της. Λάδωσε την επιφάνεια με το λάδι και βάλε σε ένα ταψάκι με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Πρόσθεσε 1 ποτήρι νερό. Ψήσε ώσπου να μαλακώσει η σάρκα για περίπου 90 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο, γύρισε ανάποδα και όταν κρυώσουν ελαφρά βγάλε με ένα κουτάλι (ή scoop για παγωτό) την σάρκα. Λιώσε την κολοκύθα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και άφησε σε ένα σουρωτήρι για δύο ώρες να στραγγίξει.
Κολοκυθόπιτα
 
Τι θα χρειαστείς (Για 6-8 μερίδες)
3 αυγά
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
1 κιλό κολοκύθα, τριμμένη στο λεπτό μέρος του τρίφτη
2 φλιτζ. τσαγιού ξινό τραχανά
3 ποτήρια νερού γάλα, φρέσκο
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, τριμμένη
αλατοπίπερο (προαιρετικά)
Τι να κάνεις
Χτυπάς τα αυγά και το λάδι με αυγοδάρτη. Προσθέτεις διαδοχικά το καλαμποκάλευρο, το γάλα, τον τραχανά, την κολοκύθα, το τυρί και ανακατεύεις.Στρώνεις το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
Σούπα βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας
 
Τι θα χρειαστείς (Για 4 άτομα)
500 γρ. καθαρισμένη γλυκιά κολοκύθα
1 καρότο
1 πράσο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μυρώνια
200 ml κρέμα γάλακτος
200 ml ζωμό κότας
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρουτόν
Αλάτι και πιπέρι
Τι να κάνεις
Βράζεις την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια μέχρι να μαλακώσει. Την στραγγίζεις καλά, την κάνεις πουρέ και την ξαναβάζεις στην κατσαρόλα. Σοτάρεις στο ελαιόλαδο το καρότο σε φέτες, το λευκό τμήμα από το πράσο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συμπληρώνεις με το ζωμό κότας και τα αφήνεις να βράσουν. Κατόπιν, τα χτυπάς και αυτά στο μίξερ, τα αναμειγνύεις με τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύετε και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και βράζετε το μείγμα για 5 λεπτά. Σερβίρεις με λίγα κρουτόν και με τα φυλλαράκια από τα μυρώνια.

Ριζότο κολοκύθας με φύλλα φασκόμηλου
 
Τι θα χρειαστείς
570 ml ζωμό κοτόπουλου
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
12 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
170 γρ. ρύζι arborio
250 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια
50 γρ. βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
Για τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου θα χρειαστείς: 12-16 φύλλα φασκόμηλου
2 κ.σ. ηλιέλαιο
Τι να κάνεις
Ζέστανε τον ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει χαμήλωσε τη φωτιά και κράτησε καυτό. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο σόταρε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο και συνέχισε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε το ρύζι, ανακάτεψε καλά και γύρισε λίγο τους κόκκους να ζεσταθούν καλά. Πρόσθεσε το 1/3 του ζωμού και ανακάτεψε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Συνέχισε τη διαδικασία ώσπου να πιει το ριζότο σχεδόν όλο το ζωμό. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε την κολοκύθα και τον ζωμό που απέμεινε, αφήνοντας να σιγοβράσει για μερικά λεπτά ακόμη και να τραβήξει και τα τελευταία υγρά. Αν χρειαστεί να προσθέσεις επιπλέον ζωμό, ώσπου να μαλακώσει η κολοκύθα και να ψηθεί το ρύζι. Στο μεταξύ βάλε το ηλιέλαιο να κάψει και φρυγάνισε τα φύλλα φασκόμηλου ώσπου να γίνουν τραγανά. Πρόσθεσε το βούτυρο στο ριζότο και αλατοπιπέρωσε. Μοίρασε σε 4 πιάτα, βάλε για γαρνιτούρα με το τυρί και σέρβιρε με τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου.

Κολοκύθα ψητή με φέτα και ντομάτες
 
Τι θα χρειαστείς (Για 6-8 μερίδες)
900 γρ. κόκκινη κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε φέτες 0,3 εκ.
Αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 μεγάλες ντομάτες (4 φλιτζ.), ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πιπέρι
3/4 φλιτζ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
2 φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα
Τι να κάνεις
Βάζεις τις φέτες σε στρώσεις, αλατίζοντας ελαφρά κάθε στρώση, σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Ενώ στραγγίζει η κολοκύθα, ζεσταίνεις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις κρεμμύδια για 7-8 λεπτά. Ρίχνεις τις ντομάτες και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους, για περίπου 10 λεπτά. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 C. Λαδώνεις ελαφρά ένα ταψί. Αναμειγνύεις την κολοκύθα ελαφρά με το αλεύρι. Βάζεις μια στρώση από φέτες κολοκύθας στο ταψί. Καρυκεύεις με λίγο πιπέρι. Απλώνεις λίγο από το μείγμα ντομάτας- κρεμμυδιού από πάνω και αλατίζεις. Πασπαλίζεις με λίγο δυόσμο και φέτα και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσεις όλα τα υλικά μας, πιέζοντάς τα προς τα κάτω με μια σπάτουλα και τελειώνοντας με μια στρώση από ντομάτα και τυρί. Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 50 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί η κολοκύθα. Περίπου 10-12 λεπτά πριν τη βγάλεις από τον φούρνο, αφαιρείς το αλουμινόχαρτο ώστε να ροδίσει.
Τις συνταγές τις βρήκαμε στα: www.womenonly.gr, istomageiremata.blogspot.gr, www.vitam.gr, www.argiro.gr

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου