Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

O πρώτος δρόμος που φωτίζεται αυτόματα από το έδαφος!


O πρώτος δρόμος που φωτίζεται αυτόματα από το έδαφος!



Στην Ελλάδα ένα από τα θέματα που απασχολούν τους οδηγούς, είναι ο ελλιπής φωτισμός του οδικού δικτύου και η ποιότητα του οδοστρώματος. Αντίθετα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ειδικά στις Βόρειες, οι υποδομές είναι αψεγάδιαστες. Οι Σκανδιναβοί θεωρούνται πρωτοπόροι στην οδική ασφάλεια που παρέχουν, ωστόσο στην Ολλανδία ετοιμάζουν μια καινοτομία που θα μείνει στην ιστορία.


Ο σχεδιαστής Daan Roosegaard, παρουσίασε μια ιδέα με ένα δρόμο που φωτίζεται από το έδαφος και ενημερώνει τον οδηγό για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον αέρα και το οδόστρωμα. Ο φωτισμός και τα επιπλέον χαρακτηριστικά λειτουργούν μέσω ειδικών αισθητήρων. Όταν περνάει ένα όχημα, φωτίζει αυτόματα ο δρόμος και συγχρόνως πάνω σε αυτόν προβάλλονται σε εικόνες! όλα τα στοιχεία, όπως πάγος, χιόνι ή νερό!!

Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός έχει τέλεια ορατότητα και προσαρμόζει ανάλογα την οδήγηση του, ενώ εξοικονομείται και ενέργεια. Επίσης, κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν και ειδικές θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι αρμόδιοι φορείς της Ολλανδικής κυβέρνησης, ενέκριναν την ιδέα και ο πρώτος αυτόματα φωτιζόμενος δρόμος θα κατασκευαστεί άμεσα, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2013! Θα είναι στην επαρχία Brabant και στη συνέχεια θα περάσει σε όλο το δίκτυο της χώρας.

Λουκάς Παπαλάμπρος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου