Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Καλύτερα να τρώμε το βράδυ μακαρονάδες και ψωμιά


Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Η κατανάλωση ενός μπολ ζυμαρικών αργά το απόγευμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Εμπνευσμένοι από τη διατροφή των μουσουλμάνων στη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι ερευνητές επιστράτευσαν 78 εθελοντές για να καταγράψουν τις επιδράσεις της στην υγεία σε σύγκριση με μια παραδοσιακή δίαιτα.
Το Ραμαζάνι διαρκεί 30 ημέρες και στη διάρκειά του οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα από την ανατολή έως την δύση του ηλίου. Μετά την δύση, καταναλώνουν γεύματα που περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες.
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά ανήκουν στους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν καλή πηγή ενέργειας (θερμίδων).

Οι εθελοντές που υιοθέτησαν τις βασικές αρχές της διατροφής του Ραμαζανιού έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες το βράδυ, ενώ όσοι ακολούθησαν μια παραδοσιακή δίαιτα τούς κατανάλωναν διάσπαρτα μέσα στην ημέρα.
Οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, κατέγραψαν τις επιδράσεις των δύο διαιτολογίων υποβάλλοντάς τους σε σειρά εξετάσεων πριν και μετά τη δίαιτα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν η μέτρηση τριών ορμονών στο αίμα τους.
Η πρώτη είναι η λεπτίνη (είναι η ορμόνη του κορεσμού της πείνας), η δεύτερη η γκρελίνη (είναι η ορμόνη της πείνας) και η τρίτη η αδιπονεκτίνη (η ορμόνη που συνδέει την παχυσαρκία με την αντοχή στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο).
Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, η διατροφή του Ραμαζανιού αύξανε την λεπτίνη και έτσι το αίσθημα κορεσμού της πείνας και μείωνε τις άλλες δύο, με αποτέλεσμα να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Επιπλέον, οι εθελοντές που την ακολούθησαν έχασαν περισσότερο βάρος, μειώθηκε περισσότερο η περίμετρος της μέσης τους και ελαττώθηκε περισσότερο το σωματικό λίπος τους σε σύγκριση με ό,τι συνέβη σε όσους ακολούθησαν την παραδοσιακή δίαιτα.
Υπήρξαν επίσης βελτιώσεις στο αίμα τους στα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων), αλλά και στα επίπεδα ουσιών που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα από την συσσώρευση της πρόσληψης των υδατανθράκων το βράδυ, ιδίως για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ή καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας της παχυσαρκίας, γράφουν οι ερευνητές στις επιθεωρήσεις «Obesity» και «Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases», όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου