Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Τρώγοντας επιπλέον φρούτα και λαχανικά (τελικά) δεν κόβεται η όρεξη

Αντιθέτως μεγαλώνει η πείνα…


Νέα Υόρκη
Η τακτική που εφαρμόζουν αρκετά άτομα να τρώνε επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας για «κόψουν» την όρεξή τους για τρόφιμα με πολλές θερμίδες, τελικά δεν αποδεικνύεται επιτυχημένη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Μάλιστα, η κατανάλωση φρέσκου χυμού πριν από τα γεύματα διαπιστώθηκε ότι ενίσχυε το αίσθημα της πείνας και την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Purdue» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Μέιτς στα πειράματα που έκαναν παρατήρησαν ότι τρώγοντας μήλα και σταφύλια πριν από το μεσημεριανό γεύμα βοηθούσε μεν στον κορεσμό και την κατανάλωση ελαφρώς λιγότερης ποσότητας, συγκριτικά με όταν έπιναν τον χυμό αντίστοιχης ποσότητας φρούτων, αντί ορεκτικού. Ωστόσο, όταν έθεσαν τους εθελοντές σε πολύμηνη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά δεν προέκυψε διαφορά στην αυτοεκτίμηση της πείνας και της πληρότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί γιατροί ήλπιζαν ότι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία προσφέρουν λιγότερες θερμίδες από την πίτσα και τα μπέργκερς, θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται χορτάτοι και να αποφεύγουν την υπερφαγία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η νέα όμως αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μακροπρόθεσμα το αίσθημα της πείνας δεν μειωνόταν τρώγοντας περισσότερα καρότα, μπρόκολο και πορτοκάλια. Ενώ τα φρούτα στη μορφή ροφήματος απλά προσέθεταν θερμίδες στο σύνολο της κάθε μέρας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα αποτελέσματα από την ίδια μελέτη, που είχε δείξει ότι οι 34 εθελοντές (με περιττά κιλά ή παχυσαρκία αλλά και φυσιολογικό βάρος) είχαν πάρει από 1,5 έως 2,2 κιλά μετά από οκτώ εβδομάδων διατροφή με χυμούς φρούτων στην διατροφή. Οι βαρύτεροι συμμετέχοντες, είχαν πάρει βάρος όταν είχαν καταναλώσει περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης ο Δρ Μέιτς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όταν σίτισαν τους εθελοντές ένα σύνηθες γεύμα με μακαρόνια και τυρί, κατανάλωσαν περίπου από 785 έως και 821 θερμίδες.

Όταν οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν το γεύμα με φρέσκο και αποξηραμένο φρούτο, και συνέχισαν με το κύριο γεύμα, κατέληξαν να φάνε 678 θερμίδες, περιλαμβανομένου του φρούτου. Όταν άρχισαν με φρέσκο χυμό φρούτου, τελικά έφαγαν συνολικά 891 θερμίδες.

Τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές έφαγαν περίπου 400 επιπλέον θερμίδες όταν είχαν αρχίσει το γεύμα με χυμό, συγκριτικά με όταν είχαν φάει ολόκληρο το φρούτο. Αλλά μακροπρόθεσμα αυτό έπαψε να ισχύει. Όταν οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές 400 με 550 θερμίδες είτε μέσω φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή χυμό καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, δεν παρατήρησαν αλλαγή στο πως αξιολογούσαν την πείνα και την πληρότητα τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά δεν αρκεί για να αισθάνεται χορτάτος ο μέσος άνθρωπος και να χάνει βάρος, αλλά μπορεί τελικά να καθίσταται δυσκολότερη η προσπάθειά του να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά.
health.in.gr