Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το «χαράτσι» πλήττει ιδιαίτερα του απόδημους!


Γράφει ο Ανδρέας Μπούκας
Το γνωστό «χαράτσι»* στα ακίνητα** πλήττει ιδιαίτερα τους απόδημους Έλληνες.
Το επέβαλλε η κυβέρνηση στην Ελλάδα με στόχο να αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της κρίσης…

που έφερε η χρόνια οικονομική κακοδιαχείριση της χώρας. Οι απόδημοι Έλληνες καλούνται να συνεισφέρουν με το παραπάνω για να διορθωθούν(;) πολιτικά και οικονομικά λάθη δεκαετιών και για να δοθεί η ευκαιρία να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.

Οι απόδημοι Έλληνες ζουν και εργάζονται εκτός της Ελλάδας, δεν μοιράζονται την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας κι ούτε συμμετείχαν ενεργά ή παθητικά σε κάποιο φαγοπότι που «ροκάνισε» την οικονομία της. Κάθε άλλο μάλιστα!

Άλλωστε οι κυβερνώντες συνεχίζουν και σήμερα τον «παραδοσιακό» τεχνικό αποκλεισμό των Ελλήνων πολιτών της διασποράς, και τους παρεμποδίζουν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, να ψηφίσουν δηλαδή από τη χώρα της διαμονής τους όταν διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα. Ακόμη ας μη ξεχνάμε και την ισχύουσα νομοθεσία για τη λεγόμενη «χρησικτησία» που τους αφαίρεσε εδώ και δεκαετίες περιουσία σε ακίνητα, υπέρ γνωστών και αγνώστων, που εκμεταλλεύτηκαν την απουσία τους.

Το «χαράτσι» έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλους νόμους και άλλα μέτρα που μετατρέπουν τους απόδημους σε πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας και τους αποτρέπουν από τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων ή και από κάθε πρόσπάθεια να θέσουν σε εφαρμογή ιδέες για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η πολιτεία αντί να προστατέψει του απόδημους Έλληνες, τους βλέπει ακόμη σα «συνάλλαγμα» που θα κλείσει τις μαύρες τρύπες των κρατικών προϋπολογισμών.

Για όποιον λοιπόν απ’ τους απόδημους έχει κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα,, το «χαράτσι» σημαίνει, οικονομικά πρόστιμα και προσαυξήσεις, ανεπιθύμητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αδικαιολόγητη χρονοβόρα ταλαιπωρία.

Έτσι το «μέτρο» αυτό δεν έχει το μέτρο του δικαίου!

Σημειώσεις:

* «Το χαράτσι ήταν ένας από τους δύο φόρους, τους οποίος επέβαλαν οι Τούρκοι στους χριστιανούς υπηκόους του Σουλτάνου.

Πρόκειται για ατιμωτικό κεφαλικό φόρο, ο οποίος επιβλήθηκε από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού. Ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζει κανείς και να λατρεύει τον θεό του. Κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή. Πλήρωνε τον φόρο και παραλάμβανε από τον εισπράκτορα την προσωπική του απόδειξη, η οποία λεγότανε χαράτσι. Η απόδειξη ήταν χάρτινη και είχε κάθε χρόνο διαφορετικό χρώμα, έφερε δε το εξής κείμενο [ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του …

… Ο τρόπος είσπραξής του ήταν ο εξής: κάθε χρόνο η Υψηλή Πύλη πούλαγε τα δικαιώματα είσπραξης των φόρων σε ισχυρούς και πλούσιους Τούρκους. Αυτοί τον μεταπουλούσαν κερδοσκοπικά σε εκμισθωτές φόρων οι οποίοι αναλάμβαναν να εισπράξουν τον φόρο από τους μη μουσουλμάνους υπηκόους…»
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου